FAQ

Algemeen (18)

 • De meeste tandartsen sturen liever iets te vroeg door en dat is heel verstandig. Zo krijgen wij de gelegenheid de situatie zelf een tijdje te volgen. Verder is het prettig dat we in overleg de exacte timing van de behandeling kunnen bepalen. Tenslotte is het natuurlijk beter (een paar keer) te vroeg te consulteren dan (onnodig) te laat te behandelen. We doen ons best om zo optimaal, efficient en kort als mogelijk te behandelen. Timing van de behandeling is daarvan een belangrijk onderdeel.

 • Een orthodontist is een tandarts die na zijn 6-jarige studie tandheelkunde nog een 4 jarige specialistenopleiding aan de universiteit tot orthodontist heeft gevolgd. Verder dient hij ingeschreven te staan als orthodontist in het specialistenregister. De titel orthodontist is beschermd.

 • Nee hoor, dat is niet meer nodig. Als u graag een advies wilt hebben over eventuele gebitsregulatie bij u of uw kind, kunt u uiteraard gewoon een afspraak maken voor een consult. In de praktijk zien wij wel dat de tandarts, bij de (half)jaarlijkse controle, vaak goed kijkt of het verstandig is om voor een behandeling of beoordeling naar de orthodontist te gaan.

 • Na beeindiging van de actieve orthodontische behandeling roepen we patienten terug na 10 weken, 6 maanden en tenslotte na een jaar. Soms worden, afhankelijk van omstandigheden en individueel in overleg nog vervolgafspraken gepland. Nadien vragen we de eigen tandarts bij de (half)jaarlijkse controle de retentie te controleren.

 • Zo snel mogelijk mailen ( info@orthotiel.nl ) of bellen naar de praktijk (buiten kantoortijden het antwoordapparaat inspreken en uw telefoonnummer vermelden). Wanneer een afspraak niet tijdig (in principe 24 uur tevoren) wordt afgezegd en deze toch niet wordt nagekomen mag er volgens de richtlijnen van de Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde tot 100 % van de voorgenomen behandeling in redelijkheid in rekening worden gebracht.

 • De brackets (slotjes) worden op de tanden geplakt met een lijm die zo gemaakt is dat de brackets gemakkelijk aan het eind van de behandeling verwijderd kunnen worden. Om te voorkomen dat dit tijdens de behandeling gebeurd zul je voorzichtig moeten zijn met harde en plakkerige dingen. Dropjes, toffees maar ook hard stokbrood en kippenboutjes kun je beter niet eten. Kauwgom eten kun je beter niet doen, je krijgt het moeilijk van de tanden en de apparatuur. Ook moet je voorzichtig zijn koolzuurhoudende dranken zoals cola en fanta. Kortom je kunt gewoon normaal eten, maar af en toe goed nadenken wat je eet of drinkt.

 • Nee. Een goede mondhygiëne is van groot belang, vooral ook als je een beugel hebt. Door goed te poetsen kun je voorkomen dat plaque het oppervlak van de tand aantast en hierdoor gaatjes of verkleuringen kan veroorzaken. Het is echter wel iets lastiger om goed te poetsen met de brackets (slotjes) op je tanden. Het is belangrijk om dus extra veel aandacht aan het poetsen te besteden en wat langer te borstelen. Een elektrische tandenborstel kan je het allemaal wat gemakkelijker maken.

 • Ja. een beugelbehandeling is niet gebonden aan een leeftijd.

 • Nee, dat hoeft niet. Als dat mogelijk is wordt er meestal wel gewacht totdat het gebit bijna helemaal is uitgewisseld. Soms verwijst een tandarts al eerder en dat is heel prettig, want de orthodontist kan de situatie dan nog een tijdje in de gaten houden voordat er met een behandeling wordt gestart.

 • Met een minimum onderhoud en vaste retentiedraden aan de binnenkant van de tanden zal het verkregen resultaat niet of nauwelijks veranderen. Orthodontie is een investering voor het leven. Retentie is voor iedereen mogelijk.

 • Ja, het is van essentieel belang dat de tandarts ieder halfjaar of ieder jaar (afhankelijk van het advies van de tandarts) de gebitscontrole blijft doen.

 • Nee, maar er is een adaptatieperiode van circa 2-3 weken. Uitzondering: blaasinstrumenten die uitzonderlijk intensief bespeeld worden (2 a 3 uur per dag) en waarbij het mondstuk tegen de tanden rust kunnen van invloed zijn. Bespreek dit met de orthodontist.

 • Vaste beugel:
  Ja, met een vaste beugel kan men normaal functioneren en sporten.
  Uitneembare beugel:
  Er wordt geadviseerd om uitneembare beugels tijdens sporten niet te dragen.
  Een uitneembare beugel kan de spraak beinvloeden; de mate waarin dit gebeurt hangt af van het type beugel en de intensiteit waarmee deze gedragen wordt (over het algemeen: hoe meer/ beter gedragen, hoe beter de spraak).

 • Je kunt op elke leeftijd met orthodontie beginnen; voor het einde van de wisseling is het soms verstandig behandeling nog even uit te stellen; eventueel stuurt de tandarts toch al door om de orthodontist de gelegenheid te geven de situatie enige tijd te volgen en de exacte timing te kiezen. Lees hier meer over.

 • De reden om een beugelbehandeling te starten kan esthetisch of functioneel zijn.
  Vaak is het niet zo zwart-wit maar is de reden voor behandeling een beetje van beiden.
  Functioneel:

  • beter functioneren van je kauwfunctie,
  • bevorderen van je mondhygiene,
  • betere kauwkrachtverdeling (waardoor minder slijtage van het gebit),
  • het verbeteren van de stand van tanden en kiezen voordat de tandarts correcties aan het gebit gaat uitvoeren (bijvoorbeeld ter voorbereiding voordat er kronen, bruggen of implantaten worden geplaatst),
  • tandvleestrauma voorkomen of oplossen wanneer de tanden bij dicht bijten erg ver over elkaar heen vallen (diepe beet),
  • beperkte bewegings vrijheid van de onderkaak oplossen.

  Esthetisch: het creeren van een mooie lach en versterken van je gevoel van eigenwaarde.

  Het is juist dat niet elke afwijking behandeling behoeft. Op volwassen leeftijd is echter overbeet correctie met behulp van groei niet meer mogelijk, ook betaalt de verzekering na 18 jaar vaak niet meer mee. Bij geen behandeling maakt dit niet uit, bij uitstel wel. Wij informeren u hierover graag bij het eerste consult.

 • In principe is behandeling bij de orthodontist mogelijk op alle leeftijden. We behandelen zowel volwassen als kinderen.

  Er is wel een optimale leeftijd om te behandelen waarover hieronder wat uitleg zal volgen. Een behandeling op een te jonge leeftijd kan onnodig of onverstandig zijn maar de groeispurt (vaak op 11- 13 jarige leeftijd) is een moment dat je liever niet wilt missen omdat deze een zeer waardevol onderdeel van de behandeling kan zijn! Door goed gebruik te maken van de voordelen van de groeispurt kan met relatief geringe inspanningen de aansluiting van de kaken en het passen van het gebit geoptimaliseerd worden.

  DSC04181

  Orthodontie voor kinderen

  Wanneer het kindergebit nog volop aan het wisselen is, wordt behandeling vaak uitgesteld. Behandelen op een te vroege leeftijd heeft als belangrijkste nadeel dat de behandeling veel langer duurt. Bovendien lost de natuur sommige ‘afwijkingen’ nog vanzelf op zonder dat daarvoor een beugel nodig is. Over het algemeen verwijst een tandarts eerder iets te vroeg naar onze praktijk en dat is heel prettig en verstandig. Na een eerste bezoek aan de orthodontist wordt behandeling vaak nog even uitgesteld. De orthodontist heeft dan de vrijheid om de situatie enige tijd op te volgen en (in overleg) de timing van de behandeling te kiezen.

  Veel behandelingen worden gestart als er nog maar enkele tanden of kiezen moeten wisselen. Dat is gemiddeld op 11 – 12 jarige leeftijd. Er zijn echter uitzonderingen op die regel. Als er door een verkeerde stand van de tanden schade kan ontstaan aan het gebit of aan de kaken wordt er niet gewacht op de wisseling. Dan wordt er onmiddellijk gestart met een behandeling. Het kan ook voorkomen dat er bepaalde voordelen zijn als er nog tijdens de wisseling wordt begonnen met een behandeling. Zo zijn de melkkiezen bijvoorbeeld kleiner dan de kiezen die hen opvolgen. Die ‘gratis’ ruimte kan goed van pas komen als er veel ruimtegebrek is. Met een beugel kan het zo worden gestuurd dat die ruimte ook terecht komt waar deze het meest nodig is.

  Verder moet er rekening worden gehouden met de groeispurt tijdens de puberteit. Tijdens die groeispurt werken behandelingen die erop gericht zijn een overbeet te behandelen veel beter. Tenslotte wordt er nog zoveel mogelijk rekening gehouden met de levensfase waarin iemand verkeerd om te bepalen of het een geschikt moment is om te starten met orthodontie.

  Tijdens een eerste consult zal nader ingegaan worden op de timing van een behandeling. De timing van een behandeling is een zeer wezenlijk onderdeel: te vroeg behandelen is onverstandig maar te laat kan een behandeling veel gecompliceerder maken.

  Meer weten? Maak een afspraak voor een consult!

  Orthodontie voor volwassenen

  Bij volwassenen kun je geen gebruik meer maken van bepaalde voordelen van de groei rondom de puberteit. Het verplaatsen en rechtzetten van tanden en kiezen blijft echter het hele leven lang mogelijk. Zo is het een misverstand dat er een maximum leeftijd zou zijn. In onze praktijk behandelen we veel volwassenen.

  Meer weten? Maak een afspraak voor een consult!

 • Voer uw geboortedatum en postcode in, klik vervolgens op “Check afspraken” om te zien wanneer de afspraak gepland staat.

 • Orthodontie is een specialisme in de tandheelkunde. Het houdt zich bezig met de stand van tanden, kiezen en de kaken. Een mooi, recht en gezond gebit is een zeer waardevol bezit! Het is fraai om te zien, goed voor het zelfvertrouwen, stabieler en makkelijker schoon te houden.

  De term ‘orthodontie’ komt van de Oudgriekse woorden ‘orthos’ (recht) en ‘odontos’ (tand).

  Orthodontische afwijkingen

  Orthodontische afwijkingen zijn grofweg in te delen in twee categorieën:
  1. afwijkingen die het gevolg zijn van een verkeerde groei van de kaken en
  2. afwijkingen die te maken hebben met een onregelmatige stand van het gebit.
  Veel patiënten hebben een combinatie van beide.

  De vorm van tanden, kiezen en kaken is gedeeltelijk erfelijk bepaald. Aangeboren afwijkingen, zoals schisis (‘hazenlip’) of een overmatige groei van de onderkaak (‘centenbak’), kunnen de ontwikkeling van het gebit en de kaken verstoren. Maar dit geldt ook voor inlvoeden van buitenaf zoals verkeerde mondgewoonten.  Veel voorkomende verkeerde gewoonten zijn het duimzuigen, tangpersen en nagelbijten. Ook tandheelkundige en medische ingrepen of verwondingen door een ongeval kunnen de ontwikkeling van het gebit en de groei van de kaken veranderen. Een veel voorkomend voorbeeld is het voortijdig verlies van een melktand of melkkies door een ingreep of valpartij waardoor de overige tanden en kiezen opschuiven en latere blijvende tanden te weinig ruimte krijgen.

Behandelingen (3)

 • In ieder geval korter dan vroeger. Doordat wij in onze praktijk nieuwe technieken gebruiken en erg veel letten op efficientie in de behandeling wordt de behandelduur aanzienlijk verkort, zonder concessies te doen aan het resultaat of de stabiliteit: veel behandelingen duren korter dan 1 jaar tot 2 jaar. Lees meer over de techniek die wij gebruiken.(Over het algemeen kan gezegd worden dat een orthodontische behandeling van 2 a 2,5 jaar als normaal gezien kan worden; duurt het korter dan 2 jaar dan wordt dit beschouwd als een snel verlopen behandeling; een behandeling die langer duurt dan 3 jaar komt vrijwel nooit voor.) Hoe lang een behandeling zal duren is nooit exact in te schatten. Het hangt erg veel af van de ernst van het probleem, het tijdstip van aanvang van de behandeling, de eventuele groei, het aanpassingsvermogen maar ook het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt zijn van invloed op de duur van de behandeling. Andere factoren zoals de biologische reactie van het gebit, de kaken en de mondspieren zijn ook soms moeilijk in te schatten.

 • Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Als de beugel eenmaal gedragen wordt, is er wel tijd nodig om eraan gewend te raken. De eerste dagen kunnen tanden en kiezen gevoelig zijn tijdens het eten. Verder kan de beugel vooral in het begin irritatieplekjes geven aan wangen en lippen, die over het algemeen vanzelf verdwijnen: de binnenzijde van de mond past zich aan aan de orthodontische apparatuur. Eventueel kan meegegeven was gebruikt worden om dit wat te verzachten. Als de beugel bijgesteld is kan het zijn dat de tanden weer wat gevoeliger of anders aanvoelen. Pijn doet een beugel niet, soms is het gewoon een beetje lastig.

 • De meeste tandartsen sturen liever iets te vroeg door en dat is heel verstandig. Zo krijgen wij de gelegenheid de situatie zelf een tijdje te volgen. Verder is het prettig dat we in overleg de exacte timing van de behandeling kunnen bepalen. Tenslotte is het natuurlijk beter (een paar keer) te vroeg te consulteren dan (onnodig) te laat te behandelen. We doen ons best om zo optimaal, efficient en kort als mogelijk te behandelen. Timing van de behandeling is daarvan een belangrijk onderdeel.

Onderhoud & Verzorging (4)

 • Door de beugel goed schoon te schrobben met een tandenborstel en tandpasta steeds nadat deze uit de mond wordt gehaald. Het is aan te raden hiervoor een aparte tandenborstel te gebruiken.

  Een doorzichtige retentiebeugel kan beter niet met tandpasta maar met vloeibare zeep worden gereinigd (goed afspoelen!).
  Door alleen te poetsen zal er na verloop van tijd toch een lelijke aanslag ontstaan. Het is daarom verstandig de beugel op zijn tijd een half uur in een bakje met half water en half azijn te leggen en nadien te schrobben met een tandenborstel onder de lopende kraan.

  Beugels die tegen warm water kunnen (zoals een blokbeugel/ activator en een plaatbeugel) mogen ook in de vaatwasmachine gereinigd worden! Maar let op, bepaalde beugels (zoals retentiebeugels en de SNAP-appliance) kunnen niet tegen warm water. Neem bij twijfel contact op.

 • Eenmaal per week tot hooguit een maal per dag. Het blijkt dat tanden en kiezen makkelijker verschuiven als dezelfde elastieken langer worden gedragen. Na verloop van tijd worden de elastieken vies of knappen en dan moeten ze natuurlijk worden vervangen.

 • Kom even langs op de praktijk om aan de balie een nieuw zakje elastiekjes te komen halen. Dit kan zonder afspraak (Voor openingstijden klik hier). Bent u niet in de gelegenheid om langs te komen, bel dan even met het verzoek een nieuw zakje op te sturen. Vraag bij een beugelcontrole eventueel extra elastieken om voldoende voorraad te hebben.

Administratie (2)

 • De facturen van Orthodontiepraktijk Tiel worden verzorgd door Famed. We proberen zoveel mogelijk rechtstreeks naar de verzekeraars te declareren. Wanneer dat niet mogelijk is of wanneer niet alles door de verzekering wordt vergoed, ontvangt u een nota thuis. Heeft u vragen over deze nota of de betaling hiervan dan kunt deze gratis en zonder wachttijden indienen op www.notavanfamed.nl. Het is ook mogelijk telefonisch contact te krijgen via 0900 – 0885 (€ 0,18 per minuut).

 • De kosten van een orthodontische behandeling hangen af van het soort behandeling. Hierover kan na een eerste consult vaak al een indicatie worden gegeven. Als er wordt gekozen voor behandeling, wordt er na het uitgebreide onderzoek een schriftelijk individueel kostenoverzicht meegegeven en besproken.