Veel gestelde vragen over orthodontie en de orthodontist

Mijn tandarts verwijst voor een orthodontische behandeling,
maar na een consult wordt er gezegd dat behandeling beter kan worden uitgesteld.
Hoe zit dat?

Wat zijn de voordelen van orthodontie?

Wanneer kun je met orthodontie beginnen?

Wat kost een orthodontische behandeling?

Doet het pijn?

Kan ik normaal functioneren en/of sporten?

Wat moet ik doen om mijn behandeling goed te laten verlopen?

Kan het invloed hebben bij gebruik van muziekinstrumenten?

Moet ik mijn normale halfjaarlijkse controles bij de tandarts blijven volgen?

Zijn de verkregen veranderingen stabiel?

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

Moet een gebit helemaal uitgewisseld zijn om te starten met een beugel?

Is een beugel ook mogelijk bij volwassenen?

Kun je gemakkelijker gaatjes of verkleuringen krijgen door een beugel?

Kun je met een beugel alles eten?

Hoe zit het met de factuur?

Wat moet ik doen als ik niet op een afspraak kan komen?

Wat moet ik doen als mijn elastiekjes op zijn?

Hoe vaak moet ik elastieken verwisselen?

Wat moet ik doen als er iets aan mijn beugel kapot is?

Hoe vaak moet ik nog terug komen nadat de beugelbehandeling klaar is?

Hoe houd ik mijn uitneembare beugel goed schoon?

Moet je een verwijsbrief van de tandarts hebben?

Wat is een orthodontist?

Mijn tandarts doet zelf ook orthodontie. Is hij dan ook orthodontist?

Mijn tandarts verwijst voor een orthodontische behandeling, maar na een consult wordt gezegd dat behandeling beter kan worden uitgesteld. Hoe zit dat?

De meeste tandartsen sturen liever iets te vroeg door en dat is heel verstandig. Zo krijgen wij de gelegenheid de situatie zelf een tijdje te volgen. Verder is het prettig dat we in overleg de exacte timing van de behandeling kunnen bepalen. Tenslotte is het natuurlijk beter (een paar keer) te vroeg te consulteren dan (onnodig) te laat te behandelen. We doen ons best om zo optimaal, efficient en kort als mogelijk te behandelen. Timing van de behandeling is daarvan een belangrijk onderdeel.

Top

Wat zijn de voordelen van orthodontie?

De reden om een beugelbehandeling te starten kan esthetisch of functioneel zijn.
Vaak is het niet zo zwart-wit maar is de reden voor behandeling een beetje van beiden.
Functioneel:

  • beter functioneren van je kauwfunctie,
  • bevorderen van je mondhygiene,
  • betere kauwkrachtverdeling (waardoor minder slijtage van het gebit),
  • het verbeteren van de stand van tanden en kiezen voordat de tandarts correcties aan het gebit gaat uitvoeren (bijvoorbeeld ter voorbereiding voordat er kronen, bruggen of implantaten worden geplaatst),
  • tandvleestrauma voorkomen of oplossen wanneer de tanden bij dicht bijten erg ver over elkaar heen vallen (diepe beet),
  • beperkte bewegings vrijheid van de onderkaak oplossen.

Esthetisch: het creeren van een mooie lach en versterken van je gevoel van eigenwaarde.

Het is juist dat niet elke afwijking behandeling behoeft. Op volwassen leeftijd is echter overbeet correctie met behulp van groei niet meer mogelijk, ook betaalt de verzekering na 18 jaar vaak niet meer mee. Bij geen behandeling maakt dit niet uit, bij uitstel wel. Wij informeren u hierover graag bij het eerste consult.

Top

Wanneer kun je met orthodontie beginnen?

Je kunt op elke leeftijd met orthodontie beginnen; voor het einde van de wisseling is het soms verstandig behandeling nog even uit te stellen; eventueel stuurt de tandarts toch al door om de orthodontist de gelegenheid te geven de situatie enige tijd te volgen en de exacte timing te kiezen.

Top

Wat kost een orthodontische behandeling?

De kosten van een orthodontische behandeling hangen af van het soort behandeling. Hierover kan na een eerste consult vaak al een indicatie worden gegeven. Als er wordt gekozen voor behandeling, wordt er na het uitgebreide onderzoek een schriftelijk individueel kostenoverzicht meegegeven en besproken.

Top

Doet het pijn?

Het plaatsen van een beugel doet geen pijn. Als de beugel eenmaal gedragen wordt, is er wel tijd nodig om eraan gewend te raken. De eerste dagen kunnen tanden en kiezen gevoelig zijn tijdens het eten. Verder kan de beugel vooral in het begin irritatieplekjes geven aan wangen en lippen, die over het algemeen vanzelf verdwijnen: de binnenzijde van de mond past zich aan aan de orthodontische apparatuur. Eventueel kan meegegeven was gebruikt worden om dit wat te verzachten. Als de beugel bijgesteld is kan het zijn dat de tanden weer wat gevoeliger of anders aanvoelen. Pijn doet een beugel niet, soms is het gewoon een beetje lastig.

Top

Kan ik normaal functioneren en/of sporten?

Vaste beugel:
Ja, met een vaste beugel kan men normaal functioneren en sporten.
Uitneembare beugel:
Er wordt geadviseerd om uitneembare beugels tijdens sporten niet te dragen.
Een uitneembare beugel kan de spraak beinvloeden; de mate waarin dit gebeurt hangt af van het type beugel en de intensiteit waarmee deze gedragen wordt (over het algemeen: hoe meer/ beter gedragen, hoe beter de spraak).

Top

Wat moet ik doen om mijn behandeling goed te laten verlopen?

Kids klikken hier.
Volwassenen klikken hier.

Top

Kan het invloed hebben bij gebruik van muziekinstrumenten?

Nee, maar er is een adaptatieperiode van circa 2-3 weken. Uitzondering: blaasinstrumenten die uitzonderlijk intensief bespeeld worden (2 a 3 uur per dag) en waarbij het mondstuk tegen de tanden rust kunnen van invloed zijn. Bespreek dit met de orthodontist.

Top

Moet ik mijn normale halfjaarlijkse controles bij de tandarts blijven volgen?

Ja, het is van essentieel belang dat de tandarts ieder halfjaar of ieder jaar (afhankelijk van het advies van de tandarts) de gebitscontrole blijft doen.

Top

Zijn de verkregen veranderingen stabiel?

Met een minimum onderhoud en vaste retentiedraden aan de binnenkant van de tanden zal het verkregen resultaat niet of nauwelijks veranderen. Orthodontie is een investering voor het leven. Retentie is voor iedereen mogelijk.

Top

Hoe lang duurt een orthodontische behandeling?

In ieder geval korter dan vroeger. Doordat wij in onze praktijk nieuwe technieken gebruiken en erg veel letten op efficientie in de behandeling wordt de behandelduur aanzienlijk verkort, zonder concessies te doen aan het resultaat of de stabiliteit: veel behandelingen duren korter dan 1 jaar tot 2 jaar. (Over het algemeen kan gezegd worden dat een orthodontische behandeling van 2 a 2,5 jaar als normaal gezien kan worden; duurt het korter dan 2 jaar dan wordt dit beschouwd als een snel verlopen behandeling; een behandeling die langer duurt dan 3 jaar komt vrijwel nooit voor.) Hoe lang een behandeling zal duren is nooit exact in te schatten. Het hangt erg veel af van de ernst van het probleem, het tijdstip van aanvang van de behandeling, de eventuele groei, het aanpassingsvermogen maar ook het doorzettingsvermogen en de medewerking van de patiënt zijn van invloed op de duur van de behandeling. Andere factoren zoals de biologische reactie van het gebit, de kaken en de mondspieren zijn ook soms moeilijk in te schatten.

Top

Moet een gebit helemaal uitgewisseld zijn om te starten met een beugel?

Nee, dat hoeft niet. Als dat mogelijk is wordt er meestal wel gewacht totdat het gebit bijna helemaal is uitgewisseld. Soms verwijst een tandarts al eerder en dat is heel prettig, want de orthodontist kan de situatie dan nog een tijdje in de gaten houden voordat er met een behandeling wordt gestart.

Top

Is een beugel ook mogelijk bij volwassenen?

Ja. een beugelbehandeling is niet gebonden aan een leeftijd.

Top

Kun je gemakkelijker gaatjes of verkleuringen krijgen door een beugel?

Nee. Een goede mondhygiëne is van groot belang, vooral ook als je een beugel hebt. Door goed te poetsen kun je voorkomen dat plaque het oppervlak van de tand aantast en hierdoor gaatjes of verkleuringen kan veroorzaken. Het is echter wel iets lastiger om goed te poetsen met de brackets (slotjes) op je tanden. Het is belangrijk om dus extra veel aandacht aan het poetsen te besteden en wat langer te borstelen. Een elektrische tandenborstel kan je het allemaal wat gemakkelijker maken.

Top

Kun je met een beugel alles eten?

De brackets (slotjes) worden op de tanden geplakt met een lijm die zo gemaakt is dat de brackets gemakkelijk aan het eind van de behandeling verwijderd kunnen worden. Om te voorkomen dat dit tijdens de behandeling gebeurd zul je voorzichtig moeten zijn met harde en plakkerige dingen. Dropjes, toffees maar ook hard stokbrood en kippenboutjes kun je beter niet eten. Kauwgom eten kun je beter niet doen, je krijgt het moeilijk van de tanden en de apparatuur. Ook moet je voorzichtig zijn koolzuurhoudende dranken zoals cola en fanta. Kortom je kunt gewoon normaal eten, maar af en toe goed nadenken wat je eet of drinkt.

Top

Hoe zit het met de factuur?

De facturen van Orthodontiepraktijk Tiel worden verzorgd door Infomedics. We proberen zoveel mogelijk rechtstreeks naar de verzekeraars te declareren. Wanneer dat niet mogelijk is of wanneer niet alles door de verzekering wordt vergoed, ontvangt u een nota thuis. Heeft u vragen over deze nota of de betaling hiervan dan kunt deze gratis en zonder wachttijden indienen op www.infomedics.nl . Het is ook mogelijk telefonisch contact te krijgen via telefoonnummer 036 – 203 19 00.

Top

Wat moet ik doen als ik niet op een afspraak kan komen?

Zo snel mogelijk mailen ( info@orthotiel.nl ) of bellen naar de praktijk (buiten kantoortijden het antwoordapparaat inspreken en uw telefoonnummer vermelden). Wanneer een afspraak niet tijdig (in principe 24 uur tevoren) wordt afgezegd en deze toch niet wordt nagekomen mag er volgens de richtlijnen van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde (KNMT) tot 100 % van de voorgenomen behandeling, in redelijkheid, in rekening worden gebracht.
Top

Wat moet ik doen als mijn elastiekjes op zijn?

Kom even langs op de praktijk om aan de balie een nieuw zakje elastiekjes te komen halen. Dit kan zonder afspraak (Voor openingstijden klik hier).

Top

Hoe vaak moet ik elastieken verwisselen?

Eenmaal per week tot hooguit een maal per dag. Het blijkt dat tanden en kiezen makkelijker verschuiven als dezelfde elastieken langer worden gedragen. Na verloop van tijd worden de elastieken vies of knappen en dan moeten ze natuurlijk worden vervangen.

Top

Wat moet ik doen als er iets aan mijn beugel kapot is?

Dat kan gebeuren. Klik hier voor Eerste Hulp bij Beugel Ongelukjes.

Top

Hoe vaak moet ik nog terug komen nadat de beugelbehandeling klaar is?

Na beeindiging van de actieve orthodontische behandeling roepen we patienten terug na 10 weken, 6 maanden en tenslotte na een jaar. Soms worden, afhankelijk van omstandigheden en individueel in overleg nog vervolgafspraken gepland. Nadien vragen we de eigen tandarts bij de (half)jaarlijkse controle de retentie te controleren.

Top

Hoe houd ik mijn uitneembare beugel goed schoon?

Door de beugel goed schoon te schrobben met een tandenborstel en tandpasta steeds nadat deze uit de mond wordt gehaald. Het is aan te raden hiervoor een aparte tandenborstel te gebruiken.
Een doorzichtige retentiebeugel kan beter niet met tandpasta maar met vloeibare zeep worden gereinigd (goed afspoelen!).
Door alleen te poetsen zal er na verloop van tijd toch een lelijke aanslag ontstaan. Het is daarom verstandig de beugel op zijn tijd een half uur in een bakje met half water en half azijn te leggen en nadien te schrobben met een tandenborstel onder de lopende kraan.
Beugels die tegen warm water kunnen (zoals een blokbeugel/ activator en een plaatbeugel) mogen ook in de vaatwasmachine gereinigd worden! Maar let op, bepaalde beugels (zoals retentiebeugels en de SNAP-appliance) kunnen niet tegen warm water. Neem bij twijfel contact op.

Top

Moet je een verwijsbrief van de tandarts hebben?

Nee hoor, dat is niet meer nodig. Als u graag een advies wilt hebben over eventuele gebitsregulatie bij u of uw kind, kunt u uiteraard gewoon een afspraak maken voor een consult. In de praktijk zien wij wel dat de tandarts, bij de (half)jaarlijkse controle, vaak goed kijkt of het verstandig is om voor een behandeling of beoordeling naar de orthodontist te gaan. U kunt zich ook aanmelden via deze website: klik hier.
Top

Wat is een orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die na zijn 6-jarige studie tandheelkunde nog een 4 jarige specialistenopleiding aan de universiteit tot orthodontist heeft gevolgd. Verder dient hij ingeschreven te staan als orthodontist in het specialistenregister. De titel orthodontist is beschermd.
Top

Mijn tandarts doet zelf ook orthodontie. Is hij dan ook orthodontist?

Een orthodontist is een tandarts die na zijn studie tandheelkunde een vierjarige fulltime opleiding tot specialist in de Dento-Maxillaire Orthopaedie (Orthodontie) heeft gevolgd aan een universiteit. In Nederland mogen tandartsen alle tandheelkundige behandelingen zelf doen. Dus ook alle operaties in de mond en alle beugelbehandelingen. In de praktijk zullen tandartsen die zelf beugelbehandelingen doen, meestal geen al te ingewikkelde gebitsafwijkingen gaan behandelen.
Tandartsen die orthodontische behandelingen uitvoeren mogen zich echter geen orthodontist noemen omdat zij niet staan ingeschreven in het specialistenregister.
Klik hier voor een overzicht van alle geregistreerde orthodontisten.

Top